luni, 21 februarie 2011

Marketingul – o lecţie de gătit

Se ia o bucătăreasă sau un bucătar sau o gospodină se adaugă o carte de bucate în minte sau în mâini, se poziţionează personajul în proximitatea multor oale şi tigăi şi i se dă voie să gătească. Va face el asta? 

Răspuns: Nu. Pentru că trebuie să existe o cerere şi o răsplată. Nici măcar bucătarii nu-şi permit să irosească ingrediente şi timp de dragul artei, nici gospodina nu va găti fără minima răsplată: “Săr’ mâna pentru masă c-a fost bună şi gustoasă”. Iar când gătesc aceştia procesează mult mai multe informaţii decât reţetarul.

Pasul 1 - Pentru cine gătesc?

Întrebarea este esenţială. Bucătarul este direct interesat să ştie pentru cine găteşte fie că este un preşedinte de stat, un critic culinar sau neică nimenea. Şi gospodina ştie că atunci când trebuie să gătească pentru oaspeţi trebuie să se întreacă pe sine.

Pasul II – Ce obiective am?

Gospodinele vor mai mereu să-şi impresioneze oaspeţii, bucătarii să capete notorietate, ceea ce le va aduce şi un venit mai mare.

Pasul III – Câţi bani am?

Este întrebarea la care tigăile se cutremură, căci numai în ultimele 2 luni încă 40 milioane de oameni sunt în pragul foametei datorită creşterii exagerate a preţului alimentelor (dar ne oprim aici căci nu face obiectul discuţiei noastre). Bucătarul nostru/gospodina noastră posedă ingredientele necesare şi vor să impresioneze prin gust, design, proprietăţi nutriţionale dar şi printr-o adaptare a cheltuielilor în funcţie de mesean ( că doar n-ai să-i dai icre negre cui merită din acelea albe şi invers).

Pasul IV – Designul “preparatului”

Păi dacă nu-i pui frunzuliţa de pătrunjel sau dacă nu mâzgâleşti creativ suprafaţa farfuriei, se cheamă că eşti doar un bucătar nu un adevărat chef. Cred ca cel puţin un sfert din oameni mănâncă mai mult cu ochii decât cu gura. Or, dacă nu le hrăneşti aşteptările vizuale, oricât de bine gândit ar fi preparatul, oricât de mult ar respecta regulile el nu trece testul.
Pasul V – Spune povestea

Când munca bucătarului pare că s-a încheiat…urmează prezentarea felului. Aici este marea problemă: ce să spun despre preparatul meu? Din ce e făcut? Cât a durat să-l fac? La ce ajută? Câte kilocalorii are? Greu de decis…în principiu trebuie din nou să te gândeşti la pasul 1.

Pasul VI – “Marea colectă” – feedback-ul

Momentul cel mai aşteptat de bucătari/ gospodine. Aici aflăm dacă “ori suntem bucătari ori nu mai suntem”.

Poftă ( de viaţă) bună!

Cosmin B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu